Παραλλαγή (με αρκετές διαφορές) του παιχνιδιού Η μάχη του γλυκού νερού

Προτείνεται για παιδιά τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου, αν και μπορεί να παιχτεί από όλες τις ηλικίες.

Κρύβουμε πολλά (περίπου 10πλάσια από τα παιδιά που συμμετέχουν) ποτηράκια γεμάτα με νερό (όχι ξέχυλα…) οπουδήποτε μπορούμε να φανταστούμε μέσα στην κατασκήνωση: μέσα σε θάμνους, πάνω σε κλαδιά δέντρων κλπ. Χωρίζουμε τα παιδιά σε όσες ομάδες θέλουμε. Με την έναρξη του παιχνιδιού η κάθε ομάδα θα πρέπει να ψάξει να βρει ποτηράκια με νερό και να τα μεταφέρει στο προκαθορισμένο αρχηγείο της. Σε κάθε διαδρομή, όμως, το παιδί μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα ποτηράκι! Στο τέλος του παιχνιδιού νικά η ομάδα που θα έχει μαζέψει τα περισσότερα -φυσικά, όσα έχουν αδειάσει πριν φτάσουν στο αρχηγείο της ομάδας δεν μετράνε!

Στο παιχνίδι συμμετέχουν και τα στελέχη, τα οποία στοχεύουν να δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά… Έχουν συγκεκριμένους ρόλους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Προτείνουμε κάποιους από τους παρακάτω (προφανώς, ανάλογα με την περίσταση, προσθαφαιρείτε ή τροποποιείτε τους ρόλους):

Α) Ο «Σφίχτης»: Κυνηγά και συλλαμβάνει όποιο παιδί-νεροκουβαλητή (που εκείνη την ώρα μεταφέρει ποτηράκι) θέλει –ένα κάθε φορά. Αφού το συλλάβει, το βάζει να κάνει 5-10 πους-απς. Μετά το αφήνει ελεύθερο.

Β) Ο «Μικροπωλητής»: Περιφέρεται μυστικά μέσα στην κατασκήνωση και δίνει σε όποιο παιδί περάσει από κοντά του κάποιο κέρασμα -π.χ. ξηρούς καρπούς, μια χούφτα ποπ-κορν, καραμέλες κλπ. Καλό είναι να μη δίνει στόχο και το παιχνίδι γίνει «κυνήγι μικροπωλητή»…

Γ) Οι «Κλόουν»: Μπορούν να είναι 2-3 διαφορετικοί. Πιάνουν με διάφορους αστείους τρόπους τα παιδιά, τους παίρνουν (ήρεμα) το ποτηράκι και αφού τα διώξουν, ξανακρύβουν το ποτηράκι.

Δ) Ο «Ανοιχτοχέρης»: Κυνηγά τα παιδιά κατά παρόμοιο τρόπο με τους Α, Β. Σε όποιο παιδί συλλάβει, του προσφέρει ευγενέστατα ένα δεύτερο ποτήρι νερό (καλό είναι το ποτήρι να φέρει κάποια προσυνεννοημένη ένδειξη, ώστε τα παιδιά να μην εκμετταλευτούν αυτό το ρόλο κλέβοντας…). Πρέπει να έχει προνοήσει για τον ανεφοδιασμό του σε ποτηράκια και νερό…

Ε) Οι 2 «Ποτηροβομβιστές»: Στέκονται κοντά ο ένας στον άλλον και προσπαθούν πετώντας μαλακά μπαλάκια να πετύχουν και να αδειάσουν τα ποτηράκια των παιδιών (θέλει ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή των μπαλών, καθώς και η δύναμη με την οποία αυτά θα εκτοξεύονται).

Στ) Οι «Βουβουζέλες»: Περιφέρονται τρέχοντας, χοροπηδώντας και …κάνοντας θόρυβο με πλαστικές τρομπέτες (ή άλλο θορυβώδες «μουσικό όργανο») ανάμεσα στα παιδιά με σκοπό να εμποδίσουν την πορεία τους προς τα αρχηγεία. Καλό είναι να δρουν σε σημείο κοντά στα αρχηγεία, στο οποίο αναμένεται να υπάρχει κομφούζιο…

Ζ) Οι 2 «Μπράβοι»: Βρίσκονται μαζί και μπορούν να κυνηγήσουν όποιο παιδί-νεροκουβαλητή (που εκείνη την ώρα μεταφέρει ποτηράκι) θέλουν –ένα κάθε φορά- και αφού το συλλάβουν και μάθουν σε ποια ομάδα ανήκει, να το συνοδεύσουν μέχρι τη βάση της, παρέχοντάς του ασφάλεια από τα υπόλοιπα στελέχη -προς μεγάλη του έκπληξη! Κανείς (εκτός από τον «Μικροπωλητή») δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο παιδί που συνοδεύεται από τους «Μπράβους» όσο βρίσκεται μαζί τους.

Η) «Αρχηγός» της κάθε ομάδας: Υποχρεωτικός ρόλος. Στέκεται στο αρχηγείο της ομάδας του και μετρά τα –έγκυρα- ποτηράκια που μαζεύει η ομάδα.

Αν ξεμείνετε από ποτηράκια, αφαιρέστε τα από τα αρχηγεία και ξανακρύψτε τα, έχοντας καταγράψει πόσα μάζεψε κάθε ομάδα. Το παιχνίδι κρατά όση ώρα ορίσουμε.

Προσοχή (1)! Στα στελέχη τα οποία είναι επιφορτισμένα να κυνηγούν παιδιά πρέπει να οριστεί μια σαφής ακτίνα δράσης (μέσα στην οποία θα λαμβάνει χώρα το κυνηγητό), αναλόγως με το χώρο στον οποίο διεξάγεται το παιχνίδι και το πλήθος των παιδιών. Πάντως, ο νοητός κύκλος δράσης κάθε στελέχους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 4-6 μέτρα σε ακτίνα, αλλιώς το παιχνίδι θα γίνει πολύ δύσκολο.

Προσοχή (2)! Στο παιχνίδι αυτό τους πιο ευαίσθητους ρόλους τους αναλαμβάνουν στελέχη. Είναι σημαντικό και κρίσιμο αυτά να αντιληφθούν ότι πρέπει να παίζουν τίμια και όλη η τους συμπεριφορά να μην αποπνέει αγριότητα, αλλά μάλλον αστειότητα. Είναι εύκολο να παρασυρθούν και να τρομάξουν ή/και εκνευρίσουν τα παιδιά.

Παραλλαγή αυξημένης δυσκολίας: Τα στελέχη μπορούν κατά τη διάρκεια ανάπαυλας από το κυνηγητό να αλλάζουν θέση, ώστε τα παιδιά να μην είναι βέβαια πού ακριβώς θα τους πετύχουν. Κατά τη διάρκεια αλλαγής θέσης απαγορεύεται να κυνηγούν παιδιά.

1 αστεράκι2 αστεράκια3 αστεράκια4 αστεράκια5 αστεράκια (6 ψήφοι, μέσος όρος: 5,00 από 5)
Loading...
Δημοσιεύτηκε: 19 Ιανουαρίου 2012Κατηγορίες: Κατασκήνωση0 Σχόλια