Παίζεται από δύο ή περισσότερα παιδιά ή από δύο ομάδες παιδιών, όταν τα παιδιά είναι περισσότερα από τέσσερα και επάνω. Κάθε παιδί διαλέγει την πέτρα του, που πρέπει να είναι πλακουτσή και ελαφριά.

Χαράζουν στο χώμα ή ζωγραφίζουν στο πεζοδρόμιο ή στην αυλή με κιμωλία το παρακάτω σχήμα, και αριθμούν τα τετράγωνα. Η επάνω διάμετρος πρέπει να έχει τόσο πλάτος ώστε να μπορεί να σταθεί ένα παιδί με τεντωμένα τα δύο του πόδια. Ανάλογα πρέπει να είναι τα υπόλοιπα τετράγωνα.

Ορίζουν ένα σημάδι και κάθε παιδί ρίχνει την πέτρα του στο σημάδι. Όποιου η πέτρα πάει μακρύτερα, εκείνο θα παίξει πρώτο.

Ύστερα αρχίζει το παιχνίδι και όποιο παιδί παίξει πρώτο, πετάει την πέτρα του στο πρώτο τετράγωνο από μια απόσταση περίπου τριών βημάτων. Αν τυχόν η πέτρα πέσει είτε έξω από το τετράγωνο είτε επάνω στην γραμμή, τότε το παιδί χάνει την σειρά του και πρέπει να περιμένει να παίξουν όλοι οι άλλοι για να ξαναρίξει. Αν πέσει μέσα στο τετράγωνο, τότε πηδάει και αυτό μέσα, πατώντας μόνο στο δεξί πόδι και με αυτό σπρώχνει την πέτρα στο επόμενο τετράγωνο. Όταν φτάσει στο τρίτο, τότε κάνει το λεγόμενο γεφυράκι, δηλαδή σπρώχνει την πέτρα επάνω στην γραμμή που είναι ανάμεσα στα δύο τετράγωνα του 4 και πατάει με τα δύο του πόδια. Κατόπιν στηρίζεται πάλι στο δεξί πόδι και σπρώχνει την πέτρα στο πέμπτο τετράγωνο και από εκεί στο κεντρικό τετράγωνο του 6, όπου κάνει πάλι γεφυράκι, έχοντας  την πέτρα στο μεσιανό τετράγωνο και πατώντας με τα δύο πόδια του στα ακρινά.Αμέσως μετά κάνει μεταβολή πηδώντας και τότε έχει το δικαίωμα είτε να κάνει πάλι το γεφυράκι και να σπώξει την μπάλα με το κουτσό στο πέμπτο τετράγωνο, είτε να σκύψει και να την πιάσει με το χέρι και να την πετάξη στο πέμπτο τετράγωνο. Συνεχίζει ύστερα το κουτσό και γυρίζει πίσω βγάζοντας την πέτρα έξω. Έρχεται κατόπιν η σειρά από τ’άλλα παιδιά να κάνουν τον πρώτο γύρο.

2ος γύρος: Τουβλάκι: Ο παίκτης τοποθετεί ένα σπασμένο τουβλάκι, ή κάποιο άλλο μικρό αντικείμενο στη ράχη του ποδιού και πηδά ελαφρά από το ένα τετράγωνο στο άλλο, έτσι ώστε να μην πέσει το τουβλάκι κάτω.

3ος γύρος: Πλάτη: Ο παίκτης τοποθετεί μια πέτρα στην πλάτη του και πηδάει από το ένα τετράγωνο στο άλλο, κουτσός πάντα, και σκύβοντας για να μην πέσει η πέτρα του.

4ος γύρος: Χεράκι: Η πέτρα τοποθετείται στη ράχη του αριστερού χεριού και ο παίκτης πρέπει να κάνει όλη την διαδρομή πηδηχτά, προσέχοντας να μην πέσει η πέτρα. Στην επιστροφή, καθώς θα κάνει την μεταβολή πηδηχτά στο έκτο τετράγωνο, πετάει και την πέτρα ψηλά, γυρίζοντας το χέρι του, έστι ώστε κάτα την επιστροφή να την κρατάει πια στην τεντωμένη παλάμι του.

5ος γύρος: Τυφλό: Ο παίκτης τοποθετεί την πέτρα επάνω στο κούτελό του και γέρνει το κεφάλι του προς τα πίσω, προσέχωντας να μην πέσει η πέτρα. Έτσι κάνει όλη την διαδρομή χωρίς να βλέπει που πατάει και προσέχοντας μην πατήσει στη γραμμή ή μην βγει έχω από τα τετράγωνα.

Όταν τα παιδιά παίζουν ομαδικά νικάει εκείνη η ομάδα που οι παίκτες της έχουν καεί τις λιγότερες φορές.

1 αστεράκι2 αστεράκια3 αστεράκια4 αστεράκια5 αστεράκια (Καμία βαθμολόγηση προς το παρόν.)
Loading...
Δημοσιεύτηκε: 24 Ιανουαρίου 2023Κατηγορίες: Κατηχητικό/ΟμάδαΕτικέτες: , 0 Σχόλια