Μόνο εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι χρήστες μπορούν να μεταφορτώνουν αρχεία!

Σε πολλά παιχνίδια (σταθμοί εμποδίων, κρυμμένος θησαυρός, luna park κτλ.) μπορούμε να εντάξουμε μία δοκιμασία με γρίφους. Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει γρίφους αυστηρά μαθηματικής φύσεως που προορίζονται για παιδιά ηλικιών Γυμνασίου και Λυκείου. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να αναγνωρίσουν μοτίβα αριθμητικών ακολουθιών συμπληρώνοντας τον ακέραιο που λείπει. Δεν περιλαμβάνονται ερωτήσεις «παγίδες» ή απροσδόκητα.

Προετοιμασία

Εκτυπώνουμε το αρχείο mathimatikoi-grifoi.pdf σε 5 φύλλα A4. Κόβουμε τα φύλλα στη μέση, ώστε να προκύψουν 10 κάρτες A5.

Δομή

Στο κυρίως τμήμα κάθε φύλλου εμφανίζονται οι πρώτοι όροι της ακολουθίας συνοδευόμενοι από ένα λατινικό ερωτηματικό “?”, το οποίο καταλαμβάνει τη θέση του ζητούμενου ακεραίου.

Πάνω δεξιά υπάρχει υπό τη μορφή αστεριών ο βαθμός δυσκολίας της δοκιμασίας και είναι ενδεικτικός της αξίας του επάθλου σε περίπτωση επιτυχίας (πλήθος μαρκών, σύνολο πόντων κτλ.). Ανάλογα με το επίπεδο των διαγωνιζομένων, ο βαθμός αυτός συνιστάται να επανεκτιμηθεί.

Επιπλέον, οι γρίφοι φέρουν πάνω αριστερά ένα χαρακτηριστικό αριθμό, γράμμα ή σύμβολο. Αυτός ο χαρακτήρας εμμέσως παραπέμπει στη λύση της δοκιμασίας, ώστε να μπορούμε να αντιστοιχίσουμε εύκολα γρίφους και απαντήσεις.

Σημειώσεις

Η πρώτη δοκιμασία, καθώς είναι εξαιρετικά εύκολη συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες, προτείνεται να μη βαθμολογείται, αλλά να χρησιμεύει ως «προθέρμανση» για κάθε παίκτη.

Απαγορεύουμε τις συνεργασίες μεταξύ συμμετεχόντων από διαφορετικές ομάδες (ή παντελώς, εφόσον το παιχνίδι είναι ατομικό), καθώς και τη χρήση του διαδικτύου.

Επιτρέπουμε στους διαγωνιζόμενους να μας πλησιάζουν ένας-ένας και να μας ψιθυρίζουν στο αυτί το χαρακτηριστικό σύμβολο του γρίφου και τη λύση.

Εάν υποψιαζόμαστε ότι μία απάντηση δόθηκε στην τύχη ή κατόπιν παράτυπης βοήθειας, ζητούμε τη μαθηματική περιγραφή ή επιπλέον όρους της ακολουθίας. Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να διαρρεύσει κάποια λύση, διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να αποσύρουμε την αντίστοιχη δοκιμασία.

Παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε τους γρίφους μαζί με τις οδηγίες και τις λύσεις.

 

1 αστεράκι2 αστεράκια3 αστεράκια4 αστεράκια5 αστεράκια (Καμία βαθμολόγηση προς το παρόν.)
Loading...
Δημοσιεύτηκε: 11 Νοεμβρίου 2021Κατηγορίες: Κατηχητικό/ΟμάδαΕτικέτες: , , 0 Σχόλια