Υλικά: Για κάθε γύρο, απαιτείται κάθε παίκτης να έχει μπροστά του 2 χαρτιά και ένα στιλό. Επίσης, χρειάζεται να υπάρχει κάποιο λεξικό αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Παίζεται με πέντε παίκτες και πάνω.

Το παιχνίδι

Ένας από τους παίκτες κάνει την μάνα. Διαβάζει δυνατά μια αρχαία λέξη που κρίνει ότι είναι αδύνατον να την γνωρίζει κάποιος από τους παίκτες.

Όλοι οι παίκτες γράφουν σε ένα χαρτάκι επώνυμα (δηλ. γράφουν και το όνομά τους από κάτω) μια ερμηνεία για τη λέξη που διάβασε η μάνα. Η λογική της ερμηνείας που γράφουν οι παίκτες πρέπει να είναι διπλή: αφενός να βρουν την σωστή (δύσκολο…), αφετέρου να είναι μια ερμηνεία που θα μπερδέψει τους υπόλοιπους παίκτες και θα τη νομίσουν σωστή.

Την ίδια ώρα, ο παίκτης-μάνα γράφει σε ένα χαρτί την κανονική ερμηνεία της λέξης σε απλοποιημένη μορφή (ώστε να μην είναι κατευθείαν εμφανές ποια είναι η σωστή ερμηνεία) και σε ένα άλλο μια δική του παραπλανητική.

Αφού γράψουν όλοι, μαζεύει ο παίκτης-μάνα τα χαρτιά (και τα δικά του) και τα ανακατεύει. Στη συνέχεια, διαβάζει δυνατά όλες τις απαντήσεις χωρίς να αναφέρει από ποιον είναι. Οι παίκτες -εκτός από τον παίκτη-μάνα- καταγράφουν σε ένα άλλο χαρτί ο καθένας όλες τις ερμηνείες και κυκλώνουν αυτήν που πιστεύουν ότι είναι η σωστή (ακόμα και τη δική τους!).

Μόλις ψηφίσουν, διαβάζουν κυκλικά τι ψήφισαν. Αν έχουν ψηφίσει την σωστή απάντηση, παίρνουν 3 βαθμούς. Αν έχουν ψηφίσει την δική τους, παίρνουν 0. Αν ψηφίσουν οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, παίρνει 1 βαθμό αυτός που την έγραψε, (1 βαθμό για καθέναν που θα ψηφίσει την ερμηνεία αυτή)!

Αν κάποιος γράψει ως δική του ερμηνεία τη σωστή (πολύ σπάνια περίπτωση) και την ψηφίσει κιόλας, παίρνει 3+3 βαθμούς=6 συνολικά. Αν και άλλοι παίκτες ψηφίσουν τη σωστή ερμηνεία, τότε ο παίκτης που την έδωσε παίρνει πάλι επιπλέον 1 πόντο για καθέναν από αυτούς που την ψηφίζουν.

Συγκεντρώνονται οι βαθμοί σε ένα χαρτί και μπαίνει άλλος παίκτης στην θέση της μάνας και συνεχίζεται το παιχνίδι με νέο γύρο.

Το παιχνίδι τελειώνει σε όσους γύρους θέλουμε. Νικητής είναι όποιος έχει μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς στο τέλος του παιχνιδιού.

1 αστεράκι2 αστεράκια3 αστεράκια4 αστεράκια5 αστεράκια (Καμία βαθμολόγηση προς το παρόν.)
Loading...