Ποια ομάδα θα προλάβει να συναρμολογήσει πρώτη το άκρως απόρρητο μήνυμα που της αποστέλλει το αρχηγείο και να ανακαλύψει τον κρυφό κωδικό; Προσοχή, όμως! Το μήνυμα το κατέχει ο αντίπαλος, γι αυτό πρέπει να συνεργαστείς μαζί του… Ένα κατασκηνωτικό παιχνίδι για περισσότερα από 30 παιδιά, που απαιτεί ταχύτητα, μνήμη και ολίγη οξύνοια…

Υλικά

Τα μυστικά μηνύματα που πρέπει να συμπληρωθούν και οι κάρτες. Οι κάρτες έχουν σημειωμένα πάνω τους μία λέξη -είναι μία από τις λέξεις που λείπουν από το μήνυμα- και δύο ενδείξεις: 1. Τον αριθμό-όνομα της ομάδας (Α ή Β) και 2. Τον αριθμό που δηλώνει τη σειρά της λέξης μέσα στο μήνυμα.

Προετοιμασία

Τυπώνουμε τα μυστικά μηνύματα (Minima 1.pdf και Minima 2.pdf). Τις λύσεις (Minima 1_lisi.pdf και Minima 2_lisi.pdf) δεν χρειάζεται να τις τυπώσουμε· αφορούν μόνο τον διοργανωτή του παιχνιδιού και -προφανώς- παραμένουν μυστικές. Επίσης τυπώνουμε και κόβουμε τις κάρτες (Kartes.pdf). Αν τα παιδιά της κατασκήνωσης είναι περισσότερα από 80, οι κάρτες πρέπει να τυπωθούν 2 φορές.

Το παιχνίδι!

Χωρίζουμε την κατασκήνωση σε δύο ομάδες και ορίζουμε για την καθεμιά δύο υπευθύνους-αρχηγούς (καλύτερα ομαδάρχες, γιατί απαιτείται τιμιότητα και λίγη εξυπνάδα), στους οποίους παραδίδουμε το άκρως απόρρητο μήνυμα και τις κάρτες της αντίπαλης ομάδας (δηλαδή, στην Α’ ομάδα δίνουμε τις κάρτες που γράφουν πάνω Β). Ο α’ υπεύθυνος αναλαμβάνει να συμπληρώνει με τη βοήθεια των παιδιών το μήνυμα, ενώ ο β’ αναλαμβάνει να μοιράζει τις κάρτες στα παιδιά.

Οι δύο ομάδες στήνουν τα αρχηγεία τους σε δύο σχετικά μακρινές γωνιές της κατασκήνωσης. Μοιράζονται οι κάρτες – όσες περισσέψουν τις κρατά σε μια στοίβα ο β’ υπεύθυνος. Με το σύνθημα ξεκινά το παιχνίδι. Τα παιδιά διασκορπίζονται προσπαθώντας να συναντήσουν τους αντιπάλους, ώστε να δουν τις κάρτες τους. Όταν ένα παιδί συναντήσει έναν αντίπαλο, δείχνει ο ένας την κάρτα του στον άλλο και προσπαθεί να συγκρατήσει τις δύο σημαντικές πληροφορίες που περιέχονται στην κάρτα: 1. Τον αριθμό που δηλώνει τη σειρά της λέξης μέσα στο μήνυμα και 2. Τη λέξη. Κρατώντας τα στη μνήμη του τρέχει γρήγορα πίσω στο αρχηγείο ώστε να αναφέρει στον α’ υπεύθυνο τις δύο αυτές πληροφορίες. Εκεί παραδίδει επίσης την κάρτα που κρατούσε στον β’ υπεύθυνο και αυτός του δίνει μια καινούργια από την στοίβα. Η κάρτα που παρέδωσε το παιδί τοποθετείται και αυτή στο κάτω μέρος της στοίβας. Νικήτρια είναι η ομάδα που με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει πρώτη  να ανακαλύψει τον κωδικό που κρύβεται μέσα στο άκρως απόρρητο μήνυμα και θα σπεύσει να τον ανακοινώσει στο αρχηγείο.

Παρατήρηση: Καλό είναι να εξηγήσουμε στα παιδιά πως τους ενδιαφέρουν μόνο οι πληροφορίες των καρτών που έχουν σημειωμένο το όνομα της ομάδας τους, γιατί -ειδικά αν το πλήθος των παιδιών είναι μεγάλο- είναι πολύ πιθανό να σταματούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες παιδιά της ίδιας ομάδας…

Πρόταση: Έχει ενδιαφέρον ο τελικός τριψήφιος κωδικός να προβλεφθεί να ανοίγει ένα λουκέτο συνδυασμού, ώστε να κλειδώσουμε τα βραβεία των νικητών (κάποιο κέρασμα ή οτιδήποτε άλλο) σε μια βαλίτσα ή σε κάποιο κατάλληλο κουτί. Έτσι, η ομάδα που νομίζει ότι βρήκε τον κωδικό αντί απλά να τον αναφέρει, έρχεται και τον δοκιμάζει στο λουκέτο…

 

Το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για παιδιά μεγάλων τάξεων δημοτικού, αλλά στον συμπιεσμένο φάκελο που μπορείτε να κατεβάσετε (κάνοντας κλικ στο “Μεταφόρτωση αρχείου” παρακάτω), περιέχονται και οδηγίες ώστε να το προσαρμόσετε/μεταβάλλετε σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κατασκήνωσής σας.

1 αστεράκι2 αστεράκια3 αστεράκια4 αστεράκια5 αστεράκια (2 ψήφοι, μέσος όρος: 4.50 από 5)
Loading...

4 Comments

  1. Leandrosnik 23 December 2020 at 01:03

    Μπορεί να παιχτεί και με παραπάνω από δυο ομάδες. Εαν ναι πως γίνεται;

    • Συναθλούντες 23 December 2020 at 15:13

      Δεν έχει προβλεφθεί η διεξαγωγή του για 4 ομάδες, αλλά είναι απλή η μετατροπή. Χρειάζεται μόνο να ετοιμάσετε άλλα δύο μηνύματα και άλλες δύο αντίστοιχες σειρές καρτών, και να δώσετε το μήνυμα και τις κάρτες της Α στη Β, της Β στη Γ, της Γ στη Δ, της Δ στην Α. Κατά τα άλλα, το παιχνίδι εξελίσσεται όπως και με τις δύο ομάδες. Γίνεται βέβαια δυσκολότερο, καθώς είναι μικρότερη η πιθανότητα να συναντήσεις κάποιον που να έχει κάρτα της ομάδας σου.
      Άλλη λύση είναι απλά να “σπάσετε” καθεμιά από τις δυο ομάδες στα δύο, δημιουργώντας έτσι τις ομάδες Α1, Α2, Β1, Β2. Οι Α1 και Α2 -και αντίστοιχα οι Β1 και Β2- θα ψάχνουν τις ίδιες κάρτες και… όποιος προλάβει!

  2. MARIA PAPACONSTANTINOU 23 August 2022 at 17:32

    Δεν έχει καταστεί δυνατόν να καταβάσω το αρχείο στο terminal μου παρά τις προσπάθειες (έχω δοκιμάσει και μέσω άλλων ηλεκτρονικών υπολογιστών). Υπάρχει τρόπος να σταλεί σε εμένα διαφορετικά; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Leave A Comment