Όποιος θέλει να μάθει την πνευματική ζωή ρίχνεται να σπουδάσει το Τριώδιο, ας είναι και μικρός και άμαθος, ας είναι και μεγάλος. Δέκα εβδομάδες του χρόνου δεσπόζει στο αναλόγιο το λειτουργικό αυτό βιβλίο της Εκκλησίας μας, το Τριώδιο. Μελουργοί και μουσουργοί θεοφόροι, με τη βαθειά βιωματική τους σχέση με το Θεό, με την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος, με μεγάλο κόπο και ασύγκριτη τέχνη ετοίμασαν λόγους και τρόπους να συνομιλούμε με το Θεό.

Αλλά το Τριώδιο δεν είναι μόνο ένα βιβλίο με Κανόνες και Τροπάρια. Το Τριώδιο είναι μια Σύνοψη της Θείας αγάπης. Το Τριώδιο προβάλλει παραδείγματα συντριβής μοναδικής, σαν του Τελώνη, και επιστροφής στο Θεό, σαν του Ασώτου παιδιού. Αγάπης στο συνάνθρωπο, που ανεβάζει στα ουράνια δώματα, και ασπλαχνίας για τον άλλο, που καταδικάζει. Προβάλλουν στο Τριώδιο μορφές μετανοίας και ζωής ασύλληπτης σαν της Μαρίας της Αιγυπτίας, αλλά και προσωπικότητες ιερές όπως ο Άγιος Ιωάννης, συγγραφέας της «Κλίμακος» και ο Γρηγόριος ο Παλαμάς Θεσσαλονίκης για να προτρέπουν εμάς τους συνηθισμένους ανθρώπους σε μυστική άνοδο, να φανερώνουν προσέγγιση του Θεού άλλων διαστάσεων, να φτάνει ο άνθρωπος να ζει μέσα στο άκτιστο φως της Θεότητας.

Αυτό είναι το Τριώδιο, προβολή και προτροπή τρόπου ζωής ασυνήθιστης.

Το Τριώδιο η Εκκλησία το ανοίγει σε μια εποχή που κατάλοιπα πλάνης και άγνοιας, παράδοσης φτηνής και κατώτερης προτρέπουν στα αντίθετα. Μάλιστα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου, των Απόκρεω, ζητούν να μας διασκεδάσουν με το έξαλλο, το απατηλό, χωρίς μέτρο και χωρίς αιδώ, σαν αντίδοτα, όπως πιστεύουν, σαν έξοδο από το άγχος, την απελπισία, τη στέρηση των καιρών μας. Μόνο που πάντα αυτά, τα τόσο συνηθισμένα αντίδοτα φέρουν σε αδιέξοδα.

Η Εκκλησία ανοίγει το Τριώδιο και ζητάει σπουδή ασυνήθιστη. Ζητάει ψυχή γενναία, με προσδοκίες μεγάλες, με επιδιώξεις άλλου κόσμου, υπέρλογες. Με πτήσεις έξω απ’ αυτό το διάστημα. Ζητάει και θυσίες. Ζητάει από τον καθένα μας, μικρό ή μεγάλο, να σηκώνει το σταυρό του, σαν το Χριστό, όπως προβάλλει –ο Σταυρός –στην καρδιά του Τριωδίου, να τον στηρίζει, να τον γεμίζει ελπίδες. Να μπορέσει ο καθένας μας, ακόμα κι ένα παιδί συνηθισμένο, να ριχτεί να σπουδάσει το αληθινό νόημα του Τριωδίου, να καταλάβει τον ψηλό του στόχο.

Τότε μπορεί να γεμίσει η ψυχή μας χαρά, δοξολογία, μπορεί να γεννηθεί μέσα μας ένα τραγούδι ασυνήθιστο, ιερό. Να φτάσει ο άνθρωπος να προσφέρει στο Θεό «ύμνο τριώδιο» σαν τον «τρισάγιο ύμνο» των Αγγέλων, όπως το πόθησαν και το μπόρεσαν εκείνοι οι μεγάλοι υμνογράφοι του Τριωδίου.

από το περιοδικό “Προς τη Νίκη”, Φεβρ. 2006

Σχετικές-επίκαιρες αναρτήσεις

Θέματα
1 αστεράκι2 αστεράκια3 αστεράκια4 αστεράκια5 αστεράκια (3 ψήφοι, μέσος όρος: 5,00 από 5)
Loading...
Δημοσιεύτηκε: 2 Φεβρουαρίου 2012Κατηγορίες: ΕπίκαιραΕτικέτες: 3 Comments on Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας, Ζωοδότα…

3 Comments

  1. thaleia 8 Φεβρουαρίου 2012 at 17:43

    αχ αν γίνεται να αναρτήσετε ένα θέμα δημοτικού σχετικά με την παραβολή του Ασώτου!!
    οσο πιο γρηγορα γίνεται..!
    ευχαριστω!!

    • Συναθλούντες 11 Φεβρουαρίου 2012 at 09:22

      Χαίρετε! Στις παραπάνω «Σχετικές-επίκαιρες αναρτήσεις» μπορείτε πλέον να βρείτε θέμα σχετικό με την παραβολή του Ασώτου.

  2. thaleia 14 Φεβρουαρίου 2012 at 13:33

    ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
    ήταν ό,τι πρέπει!

Αφήστε ένα σχόλιο