του π. Πλακίδα Deseille

Πηγή: π. Πλακίδα Deseille, Εἴσοδος στὸ Μυστήριο τῶν Μυστηρίων, Εκδόσεις Έαρ.

Από σήμερα (Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως) μπαίνουμε αληθινά στο μυστήριο των Χριστουγέννων. Η σημερινή ακολουθία κρύβει μεγάλους θησαυρούς.

Αφενός μας θυμίζει όλα όσα προηγήθηκαν, όλο αυτό το σχέδιο του Θεού που οδήγησε στη Γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ. Το απλό γεγονός ότι γεννήθηκε στη Βηθλεέμ (με την ευκαιρία της απογραφής που είχε διατάξει ο ηγεμών της Ιουδαίας) φανερώνει σαφώς την ιδιότητά Του ως υιού Δαυίδ, κληρονόμου όλων αυτών των γενεών που προηγήθηκαν, όλων αυτών των βασιλέων του Ισραήλ, όλων αυτών των Πατριαρχών οι οποίοι από Αβραάμ οριοθετούσαν το σχέδιο του Θεού διά μέσου των αιώνων, το σχέδιο αυτό που έπρεπε να καταλήξει στη Γέννηση του θείου Βρέφους στη φάτνη της Βηθλεέμ.

Ταυτόχρονα, τιμούμε την εορτή αυτή ημέρα Κυριακή –όπως Κυριακή και κάθε Κυριακή του χρόνου– τιμούμε και την Ανάσταση του Κυρίου. Αυτό μας θυμίζει ότι το μυστήριο των Χριστουγέννων μας προσανατολίζει προς το μυστήριο του Πάσχα: ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, ώστε, τριάντα χρόνια μετά, να σταυρωθεί και να αναστηθεί, να αναληφθεί στους ουρανούς και να μας στείλει το Άγιο Πνεύμα την ημέρα της Πεντηκοστής.
Υπάρχει μια θαυμαστή ενότητα σε όλο αυτό το σχέδιο του Θεού, ο Οποίος από την κλήση του Αβραάμ μας οδηγεί μέχρι τη γέννηση της Εκκλησίας την Πεντηκοστή.

Θα πρέπει να μένουμε έκπληκτοι με τον τρόπο που κύλησε το σχέδιο του Θεού, ένα σχέδιο που φανερώνεται με μια εκπληκτική ενότητα διά μέσου των αιώνων.

Ταυτόχρονα όμως μαζί με το θάμβος μπροστά στο όλο έργο του Κυρίου που ολοκληρώθηκε εν χρόνω οφείλουμε να σκεφθούμε ότι τιμώντας το μέσα στη Θεία Λατρεία καθίσταται αληθινά επίκαιρο για μας. Η Γέννηση του Χριστού αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων ξαναγίνεται όσο ποτέ άλλοτε κάτι που συμβαίνει μέσα μας· πρέπει να υποδεχθούμε τον Χριστό στην καρδιά μας, για να μεταμορφωθούμε εν Αυτώ, για να εξαφανίζεται όλο και περισσότερο το εγώ μας, ο παλαιός εαυτός μας, για να ζει όλο και περισσότερο ο Χριστός μέσα μας. Καλούμαστε να γίνουμε ένα μαζί Του και να ξαναζήσουμε στην πνευματική μας ζωή το μυστήριο του Χριστού, όπως το θεωρούμε στα Ευαγγέλια.

Οφείλουμε να ανοίξουμε την καρδιά μας, για να Τον δεχθεί μέσα, να υποδεχθούμε τη χάρη, τις άκτιστες ενέργειες του αναστημένου Χριστού, ο οποίος έρχεται να ανανεώσει μέσα μας το μυστήριο της Γεννήσεώς Του, ώστε όλη μας η ζωή να είναι μετοχή στο μυστήριο του θανάτου και της Αναστάσεώς Του.

Ποτέ δεν θα έχουμε αρκετή επίγνωση του γεγονότος ότι όλη μας η ζωή οφείλει να γίνει, κατά τον λόγο του αποστόλου Παύλου, η ζωή του Χριστού μέσα μας. Πρέπει όλο και περισσότερο να μπορούμε να λέμε μαζί του: «ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός» (Γαλ. β΄ 20). Μακάρι την πρωτοβουλία στη ζωή μας να μην την παίρνει το εγώ, ούτε το θέλημά μας, αλλά να παραμένουμε εκεί εντελώς διαθέσιμοι, εντελώς διαυγείς στην εν Χριστώ ζωή, στην παρουσία εκείνη που πρέπει να ακτινοβολεί σε όλο μας το είναι.

Τις μέρες αυτές των Χριστουγέννων ας μελετήσουμε όλα τα γεγονότα της Γεννήσεως του Χριστού και της παιδικής Του ηλικίας· όλα αυτά δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσουν στο να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα πως πρέπει να προσπαθούμε να τα βιώνουμε μέσα μας. Αν ο Χριστός φανερώνεται ως παιδί, το γεγονός αυτό έχει βαθύτερη σημασία. Δεν σημαίνει μόνο ότι έπρεπε απλά να γεννηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο, ως παιδί, για να μπορέσει μετά να μεγαλώσει, να γίνει ενήλικας, να ζήσει, να πεθάνει, να αναστηθεί για χάρη μας.

Όλο αυτό το μυστήριο της ταπεινώσεως, της πτωχείας, της προσφοράς του Εαυτού Του διδάσκει τους ανθρώπους με υπερβατικό τρόπο, με τρόπο που δεν μπορούμε βεβαίως επαρκώς να εκφράσουμε, ο οποίος όμως διανοίγεται σαν παράθυρο που μας επιτρέπει και από εδώ ακόμη να αισθανόμαστε θάμβος ενώπιον όσων μπορούμε να αντιληφθούμε.

Είθε, λοιπόν, κατά την περίοδο αυτή των Χριστουγέννων να αντηχούν στην καρδιά μας όλα αυτά τα θαυμαστά κείμενα των Ευαγγελίων και να μας μεταμορφώσουν με το φως που εκπέμπουν.

Δόξα τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι. Αμήν.

1 αστεράκι2 αστεράκια3 αστεράκια4 αστεράκια5 αστεράκια (Καμία βαθμολόγηση προς το παρόν.)
Loading...
Δημοσιεύτηκε: 14 Δεκεμβρίου 2021Κατηγορίες: ΠνευματικάΕτικέτες: , , 0 Σχόλια