Μόνο εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι χρήστες μπορούν να μεταφορτώνουν αρχεία!

Το καλοκαίρι του 2012 στην ορεινή κατασκήνωση των Χ.Α. Πύργου στη Δίβρη πειραματιστήκαμε και οργανώσαμε μια μέρα αφιερωμένη στην παράδοση.

Στην γυμναστική παίξαμε παραδοσιακά παιχνίδια (μαντήλι, μήλα).

Το πρωινό μας περιελάμβανε παραδοσιακές γεύσεις (μέλι, χειροποίητες μαρμελάδες, κουλουράκια, σιμιγδαλένιο χαλβά και φυσικά ζυμωτό ψωμί και παξιμάδια)

Ενημερωθήκαμε για παραδοσιακά προϊόντα (ζυμαρικά, γλυκά, σαπούνι, κεραλοιφή) και χαρίσαμε στα παιδιά κάποια από αυτά.

Το απόγευμα όλες οι κατασκηνώτριες βρέθηκαν σε ένα πρόχειρο τυροκομείο που είχε στηθεί κάτω από τον πλάτανο. Κυρίες από το χωριό μας έδειξαν πώς πήζουμε γιαούρτι και τυρί από φρέσκο γάλα. Όλες γευθήκαμε το γιαούρτι που οι ίδιες είχαν ετοιμάσει για εμάς.

Στη συνέχεια επισκεπτόμασταν ανά ομάδες τους παρακάτω σταθμούς:

  • Παραδοσιακές φορεσιές Οι κατασκηνώτριες μπορούσαν να τις δουν από κοντά, να τις φορέσουν, αλλά και να μάθουν πολλά γι αυτές.
  • Παραδοσιακά μουσικά όργανα Οι κατασκηνώτριες έβλεπαν κάποια και παρακολουθούσαν μια σύντομη παρουσίαση γι αυτά, αλλά και χόρευαν με τη συνοδεία πολίτικης λύρας.
  • Μοδιστράδικο Εδώ έμαθαν να ράβουν κουμπιά και να στερεώνουν φιόγκους σε υφασμάτινους φακέλους που είχαμε ήδη έτοιμους.
  • Παραδοσιακά τραγούδια Μιλήσαμε για τα δημοτικά μας τραγούδια και μάθαμε το «Γέρο του Μωριά».
  • Παραδοσιακή διατροφή  Με τη βοήθεια του Π. τ. Ν. αναφερθήκαμε σε αυτή και ζητήσαμε από κάθε ομάδα να φτιάξει ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο.

Σε κάποιους σταθμούς δίναμε στα παιδιά και έντυπο υλικό (συνταγές, λόγια τραγουδιού) για το μπλοκάκι τους.

Η αλήθεια είναι πως τους άρεσε η ιδέα της παράδοσης και πρωτοτύπησαν. Κάποια μάλιστα με δική της πρωτοβουλία συγκέντρωσε παροιμίες για τους «Γιάννηδες» και μας τις παρουσίασε.

Όταν τελειώσαμε με τους σταθμούς είχε νυχτώσει και βιαστήκαμε να γευθούμε παραδοσιακά λουκάνικα και σουβλάκια που ψήνονταν από νωρίς σε υπαίθριες ψησταριές και είχαν «σπάσει» τις μύτες μας! Και φυσικά κλείσαμε με παραδοσιακούς χορούς.

Εμείς ίσως να κάναμε την αρχή, ευχόμαστε οι άλλες κατασκηνώσεις, στη δική τους μέρα παράδοσης να διορθώσουν τα λάθη μας και να συμπληρώσουν τις παραλείψεις μας ώστε να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο θησαυρός της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.

Χ.Α. ΠΥΡΓΟΥ

Μπορείτε να κατεβάσετε ορισμένα βοηθητικά αρχεία κάνοντας κλικ στο “Μεταφόρτωση αρχείου”:

1 αστεράκι2 αστεράκια3 αστεράκια4 αστεράκια5 αστεράκια (5 ψήφοι, μέσος όρος: 5,00 από 5)
Loading...
Δημοσιεύτηκε: 12 Ιουνίου 2013Κατηγορίες: Αφιερωμένες ημέρες0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο