Η ακροστιχίδα

Δίνουμε σε κάθε παιδί μια ακροστιχίδα όπως αυτή που μπορείτε να μεταφορτώσετε παρακάτω. Ο ομαδάρχης ξεκινά να λέει την αλφαβήτα από μέσα του και ένα παιδί τον σταματάει. Σε όποιο γράμμα σταματήσει ο ομαδάρχης, από αυτό πρέπει να ξεκινούν όλες οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να συμπληρώσουν την ακροστιχίδα, βάζοντας κάθε φορά ένα μόνο γράμμα πάνω από κάθε παύλα και χρησιμοποιώντας όλες τις παύλες της κάθε λέξης. Δεν είναι αναγκαστικό να προσπαθούν να συμπληρώσουν τις λέξεις με την σειρά. (π.χ. αν έρθει στο παιδί κατά νου μια λέξη με 13 γράμματα ενώ έχει συμπληρώσει μόνο τις πρώτες 6, εννοείται πως μπορεί να την γράψει στην ακροστιχίδα).

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση ομόρριζων, άλλης κλίσης, έγκλισης ή χρόνου με μια ήδη χρησιμοποιημένη λέξη.
Μετρούν ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ λέξεις (π.χ. όχι ασανσέρ) και με ΣΩΣΤΗ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ.

Νικητής είναι όποιος συμπληρώσει τις περισσότερες λέξεις σε κάποιο χρονικό διάστημα που ορίζει ο ομαδάρχης (π.χ. 5 λεπτά).

Σημείωση:ο κενός χώρος δεξιά από την ακροστιχίδα μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόχειρο για να γράφουν τα παιδιά κάποιες λέξεις και να μετρούν τα γράμματά τους, αρκεί να φαίνεται καθαρά τι είναι συμπληρωμένο στην ακροστιχίδα. Επίσης, ο ομαδάρχης θα πρέπει να έχει μεριμνήσει για τον ικανό αριθμό μολυβιών για τα παιδιά.

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και σε ομάδες των 4-5 ατόμων, δίνοντας μία ακροστιχίδα στην κάθε ομάδα. Πρέπει να δοθεί προσοχή, ώστε οι ομάδες να είναι κατά το δυνατόν ισοδύναμες ηλικιακά, άρα και πιο πιθανά ίσες και σε γνώση λεξιλογίου.

Κατεβάστε (κάνοντας κλικ στο “Μεταφόρτωση αρχείου” παρακάτω) το αρχείο με την ακροστιχίδα:

Μόνο εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι χρήστες μπορούν να μεταφορτώνουν αρχεία!

Έστειλε/-αν: "Χαρούμενοι Αγωνιστές" Αθηνών

1 αστεράκι2 αστεράκια3 αστεράκια4 αστεράκια5 αστεράκια (3 ψήφοι, μέσος όρος: 4.67 από 5)
Loading...

Ένα σχόλιο

  1. anastasia_g

    Τα κοριτσια του Γυμνασίου το ευχαριστήθηκαν πολύ!! Και γέλασαν και εξασκήθηκαν!! Το συστήνουμε ανεπίφυλακτα!!!

Αφήστε μια απάντηση